Aivojen toiminnan rajoitteet

OLYMPUS DIGITAL CAMERALuin syksyllä David Rockin Your Brain at Work -kirjan. Se mullisti arkeni.

Ymmärsin ettei aivoissa riitä keskittymiskykyä ja tehoa sen kummemmin kuin lihaksissakaan. Harvemmin kukaan pyytää maratonia juossutta kaveria illalla vielä yhdelle kympin lenkille. Sen sijaan raskaan päivän jälkeen oletetaan, että ihminen vielä jaksaa pusertaa aivoistaan tehoja irti.

David heittää hyvän analogian aivojen rajoitteista. Ajattele teatterin näyttämöä. Se on niin pieni, että sinne mahtuu korkeintaan neljä ajatusta kerrallaan. Yksinkertaisia asioita, kuten pieniä numeroita voi mahtua enemmän, mutta tavallisetkin ajatusrakennelmat kattavat laajemman tilan. Jos ajatukseen liittyy kova tunnelataus tai se sisältää epävarmuustekijöitä, kuten tuntematon tulevaisuus, niin ajatus vie enemmän tilaa. Tunteet ja laajat ajatuskokonaisuudet valtaavat mielen.

Aivojen jaksamiselle löytyy analogia teatterin valoista. Aamulla herätessä teatterin valojärjestelmän akut ovat täynnä. Intensiivinen keskittyminen asiaan tarkoittaa tehokasta spottivaloa, mikä syö akkuja. Mikäli haluan käyttää aivojani koko päivän, niin energiaa riittää pariin tehokkaaseen hetkeen tai sitten pitää vetää tasaisen kevyellä taakalla. Tiukkaa tykitystä ja keskittymistä kirkkaassa valossa tai rauhallimmalla painolla koko päivän. Näinhän se menee. Jos töissä puristaa hulluna aamulla, niin illalla ei kotona jaksa tehtä mitään.

Kirja keskittyy oman mielen ja tunnetilojen hallintaan. Kuinka innostua asioita tai helpottaa luovuuden pulpahtamista pintaan?

Kirjan sisältö kerrotaan kahden tietotyöläisen kautta. Emily ja Paul kohtaavat haasteita töissä ja kotona. Luvun alussa he toimivat vaistomaisesti väärin ja luvun lopuksi he käyttävät parempia ajatusrakennelmia haasteidensa ratkaisemiseksi. Loppujen lopuksi useat neuvot tuntuvat itsestäänselvyyksiltä, mutta niiden sisäistäminen on tietenkin se juttu.

Esimerkiksi etsiessäni ratkaisuja johonkin ongelmaan, aivot väsyvät helposti. Aviojen taakkaa voi keventää helposti: kirjoita asiat taululle, lapuille tai listoiksi. Jos pohdittavien kokonaisuuksien muistaminen valtaa teatterin näyttämön, niin pohtimiselle ei riitä tilaa. Kirjassa kerrotaan myös kuinka ihmisen optimiteho löytyy flow-tilasta. Ilman innostusta liikkeelle lähteminen tuntuu hankalalta ja liian suuressa tunnekuohussa aivot jämähtävät. Pieniä vihjeitä myös tunnetilojen hallintaan.

Aivan fantastista kamaa oman mielen ymmärtämiseen.

 

 

Mainokset

Tietoja Joni Kettunen

Koodin laatua rakastava ohjelmistokehittäjä. Haluan oppia uutta ja jakaa tietoani muille. Pyöräilen työmatkani ja toisinaan vien lapsen päiväkotiin peräkärryllä. Vietän paljon aikaa perheen parissa. Viiden hengen perheeseemme kuuluu kolme lasta, joista nuorin käy päiväkodissa. Lasten hoitamisen oheella nautin kirjojen lukemisesta ja monenlaisesta pikku puuhastelusta.
Kategoria(t): kirja-arvostelu, tietokirja Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s