Vielä kerran Davidin aivokirjasta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMuista SCARF, jos haluat muuttaa muiden elämää tai omia asenteistasi.

  • Status eli asema tai ulkoinen minäkuva, jota puollustetaan
  • Certainty eli varmuus
  • Autonomy eli päätösvalta
  • Relatedness eli samaistuminen ja
  • Fairness eli oikeudenmukaisuus.

Kirjoitin aiemmin lyhyesti David Rockin, Your Brain at Work -kirjasta. Haluan kertoa mitä esteitä pitää huomioida, jos haluaa saada muutoksen tai edes yksinkertaisen viestin perille muille ihmisille.

Alkuun kannattaa unohtaa muiden aseman haastaminen. Auktoriteetin käyttäminen lapsiin tai kolleegoihin on varma tapa puhua seinille. Vaikka nuorella kaverilla voi olla faktat kunnossa, niin hän ei välttämättä pääse kertomaan ideoistaan, jos hän yrittää jyrätä faktoilla kokeneemman työkaverin kommentin. Lapset kuuntelevat vanhempiaan, kun vanhemmat tulevat heidän tasolleen.

Toiseksi varmuus, sillä ihmisiä ei kiinnosta epävarmat asiat. Epävarman tulevaisuuden ajatteleminen vie tolkuttomasti henkisiä voimavaroja. Selkeät visiot ja suoraviivaiset ehdotukset menevät paremmin läpi kuin hähmäinen tuleva. Kerro ihmisille etukäteen minkä takia kokoonnutte tai mistä haluaisit keskustella heidän kanssaan, niin he ilmestyvät paikalle hoksottimet oikeaan suuntaan osoittaen.

Kolmanneksi päätösvalta ratkaisee ihmisten sitoutumisen. On ylimielistä tarjota toisille valmiiksi vastauksia, anna muille mahdollisuus valita ja päättää. Yleensä haluat ratkaista jonkun asian ja muilla voi löytyä yllättävä ratkaisun avain. Pikkulasten tapauksessa päätösvaltaa voi ohjata: haluatko välipalaksi porkkanaa vai omenaa?

Neljänneksi samaistuminen eli relatedness, vaikuttaa viestisi hyväksymiseen ja ihmisten käytökseen. Jos muut hyvin toimeen tulevat lapsiperheet ostavat Volvon, niin varmaan sinäkin? Teineillä yhteenkuuluvuuden tunne joskus ohjaa toimintaa pukeutumiseen asti, aikuiset omaksuvat toisiltaan hieman hienovaraisemmin käytöstapoja. Väärään ryhmään kuuluvaa ihmistä kuunnellaan harvoin. Etsi siis yhteinen kokemus, jonka kautta voit samaistua kuulijoihisi.

Viidenneksi nousee oikeudenmukaisuus, joka on vahvin tunne kaikista. Ihmiset antavat henkensä, koska he haluavat eroon tyranniasta. Lakkoja syntyy, koska ihmiset kokevat tulonjaon epäoikeudenmukaiseksi ja lapset riitelevät tuntiessaan epäoikeudenmukaisuutta. Oikeudenmukaisuuden tunnetta voi lisätä yhteistyön ja kaupankäynnin kautta. Kirjassa aikuinen haluaa lasten aikaa ja vastavuoroisesti myöntää lapsille itsemääräämisoikeuksia.

Olen kompastunut näihin kommunikointiongelmiin todella usein. Tuntuu helpottavalta, kun joku kokoaa kommunikoinnin haasteita. Davidin tarjoama viiden uhan malli kattaa melko hyvin haasteet viestinnässä. Muutamia vuosia eläneenä toivon, olisinpa saanut tämän listan käteeni vuosia sitten.

Mainokset

Tietoja Joni Kettunen

Koodin laatua rakastava ohjelmistokehittäjä. Haluan oppia uutta ja jakaa tietoani muille. Pyöräilen työmatkani ja toisinaan vien lapsen päiväkotiin peräkärryllä. Vietän paljon aikaa perheen parissa. Viiden hengen perheeseemme kuuluu kolme lasta, joista nuorin käy päiväkodissa. Lasten hoitamisen oheella nautin kirjojen lukemisesta ja monenlaisesta pikku puuhastelusta.
Kategoria(t): kirja-arvostelu, tietokirja, vaikuttaminen Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s